Asya’nın etnik çeşitliliğinin yüzde 80’ini temsil eden yaklaşık 5.000 Singapurlu’nun genomları Singapur’daki araştırmacılar tarafından dizildi.
Singapur’daki bir bilim adamı ekibi, dünyanın en büyük Asya bireyleri veri bankasını geliştirdi. Bulguları Cell’de yayınlandı . Genetik çeşitliliğin, bir bireyin hastalığa yatkınlığına ve tedavilere yanıtına katkıda bulunduğu bilinmektedir. Dünyanın
farklı bölgelerinden gelen popülasyonlar, nüfus geçmişlerinin bir sonucu olan önemli genetik çeşitlilik göstermektedir.
Asya popülasyonları kapsamlı bir şekilde çalışılmamıştır ve genetik yapıları, bu popülasyonlardan bireylerin sağlığını etkileyen hastalıkla ilişkili genleri keşfetme çabalarını engelleyen zayıf anlaşılmıştır. Singapur, üç ana etnik gruptan (Çin, Malay ve Hint) oluşan etnik açıdan farklı nüfusu ile Asya’nın çeşitliliğinin yüzde 80’ini yakalar.
Bu nedenle, Singapur araştırmacıları, daha sonraki çalışmalar için yerel nüfus hakkında genetik bir referans oluşturmak üzere iki yıl boyunca 5.000’e yakın Singapurluya (2.780 Çinli, 903 Malaylı ve 1.127 Hintli) tam genom dizilimi uyguladılar. Çalışma, Çinli ve Malaylarla daha yakından ilgili olan üç etnik grup arasında gözle görülür derecede bir genetik iç içe geçtiğini ortaya koydu.
Malayların 24.800 yıl önce Çinlilerden ayrıldığını gösteriyor. Malaylar daha sonra, yaklaşık 1.700 yıl önce Doğu Asyalılar ile önemli bir gen akışı yaşadılar; bu, halkların Tayvan / Doğu Asya’dan Güneydoğu Asya’ya ve daha da uzak Pasifik ve Okyanusya adalarına kadar tarihsel bir göçü olan Austronesian genişlemesi ile aynı zamana denk geldi.
Buna ek olarak, ekip Singapur genlerinde 98,3 milyon genetik değişken tanımladı. Bunların yarısından fazlası, daha önce Batı ve Avrupa nüfusuna odaklanan kamu veritabanlarında daha önce bildirilmemiştir. Aynı zamanda, insan evrimi sırasında hayatta kalma ve yerel ortamlara adaptasyon sonucu genom dizilerinin değiştirildiği doğal seleksiyon için 20 aday bölge tanımladı. 14 yerleşim yerinin insan özellikleri ve hastalıkları ile ilişkili olduğu bulundu.
Bu, Asyalı Flush ile ilişkili olan eksikliği gibi bazı hastalıkların ve insan özelliklerinin Asyalılarda neden az ya da çok yaygın olduğunu açıklayabilir. Bu sonuçlar, Asya’daki çeşitli popülasyonlar arasında genetik çalışmaların yapılmasının önemini ve faydasını göstermektedir.
Genome Genel Müdürü Prof. Çalışmada kıdemli bir yazar olan Singapur Enstitüsü. “Potansiyel olarak, bu, hastalığın ortaya çıkmasından önce önlenmesi, hastalığın erken teşhisi ve olumsuz etkilerin en aza indirilmesi sırasında klinik faydaların en üst düzeye çıkarılması için tedavilerin uygulanmasını sağlayacak bilgiler sağlayacaktır. Bu daha etkili ve verimli sağlık hizmetleri sunarak hem Singapur’a hem de Asya nüfusuna fayda sağlayacaktır ”dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder