ANA SAYFA

ANA SAYFA     /     LİSE -FİZİK /     Tavsiyelerim

15 Ocak 2020 Çarşamba

LİDERLİK OLGUSUNUN TARİHSEL EVRİMİ, TEMEL KAVRAMLAR VE YENİ LİDERLİK PARADİGMASININ ANALİZİ

Liderlik Olgusu Nedir?

Tarihin eski çaglarından günümüze insanlar liderlik ve liderlige iliskin düsüncelerle ilgili olmuslardır. Liderlik olgusu sürekli olarak   tartısılmakta ve bilimsel olarak arastırılmaktadır. Gizemli bir olgu olarak nitelendirilebilen liderlik,  geçen yıllara ragmen önemini yitirmemektedir. Ancak bütün bu ilgi ve arastırmalara ragmen dünyanın her tarafındaki kuruluslarda, örgütlerde hep aynı seyden sikayet edilmektedir : Yeterli liderlikten yoksunuz.  Miller’in da belirttigi gibi, “Dünyanın her yerinde insanlar liderlige özlem duyuyorlar; inanılır, güvenilir ve yapıcı degisimler gerçeklestirebilecek liderleri olmasını istiyorlar.” Öyleyse bu konuda su sorulara cevap aramalıyız (Goffee ve Jones. s.179, 2002); liderlik konusunda niçin bu kadar takıntılıyız ?

 
Neden lidere gereksinim duyuyoruz ve liderlik olgusunu yeterince iyi biliyor muyuz ?

Öncelikle bilinmesi gereken liderlik olgusu üzerinde tam olarak bir görüs birliginin olmamasıdır. Bu durum bize konunun çok boyutlulugu ve zenginligi konusunda da fikir vermektedir.  Liderlik olgusu, yönetsel literatürde ve sosyal bilimlerde  gizemini koruyan, üzerinde en sıklıkla çalısılan  konuların basında gelmektedir. Lider ve liderlik konularında yapılan arastırmalar, incelemeler ve benzeri çalısmaların kapsamı ve çoklugu konuya verilen önemin somut göstergeleridir (Aydın, s. 233, 1994).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Liderlik, sosyal bilimlerin (psikoloji, sosyoloji, siyaset bilimi, yönetim bilimi) ortak inceleme konularından biri olmasına karsılık liderligin ne ifade ettigi konusunda sosyal bilimciler arasında ortak bir algı dayanagı olusmamıstır. Liderlik, farklı bakıs açılarından yaklasıldıgında ve bakıldıgında farklı biçimlerde analiz edilebilen ve tanımlanabilen bir olgudur. Nasıl ki bir nesneye farklı açılardan bakıldıgında onun farklı özellikleri görüldügü gibi liderlik olgusuna da farklı yönlerden yaklasıldıgında, onun farklı biçimlerde analiz edilip tanımlanması dogal karsılanabilir. Buna göre liderlik yönetim biliminin  bir konusu ve is yasamıyla ilgili bir kavram oldugu kadar, psikolojik, sosyolojik, politik, askerî, felsefî, tarihsel açılardan ele alınıp analiz edilebilen bir olgu olmaktadır (sisman, s.1, 2002).

Bir baska görüse göre liderlik olgusu ile ilgili ortak bir tanımlamaya ulasılamamıs olması, örgütlerin içinde bulundugu küresel ortamda, örgütlerde sürekli degisme ve buna baglı olarak  da liderlerden beklenen islevlerin degismesi ile ilgilidir ( Macbeath ve Digerleri, 1996; akt. Karip, s. 445, 1998).


MİLLİ EĞİTİM DERGİSİ #Sayı 162

>> OKUMAYA DEVAM ET

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder